Ponedjeljak 17 Lip 2024
Ispis

E-radionica: Sterilizacija medicinskih proizvoda

SIQ logo noviSterilizacija medicinskih proizvoda ključni je proces u proizvodnji sterilnih medicinskih proizvoda. Dostupni su različiti postupci sterilizacije sa svojim prednostima i nedostacima.

Opširnije...

Ispis

Provođenje audita bolničkih zdravstvenih ustanova

aaz1Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi započela je u 2017. godini provođenje audita bolničkih zdravstvenih ustanova.

Opširnije...

Ispis

Objavljeno novo izdanje ISO 15189:2022 za medicinske laboratorije

bata15189Međunarodna organizacija za normizaciju (ISO) je objavila novi ISO 15189:2022 „Medical Laboratories – Requirements for quality and competence“.

Opširnije...

Ispis

Certifikati Stomatološke poliklinike Arena

arena1Stomatološka poliklinika Arena posjeduje Certifikat ISO 9001:2015 vodeće certifikacijske kuće u Hrvatskoj SGS ADRIATICA d.o.o. i Customer’s Friend certifikat koji potvrđuje kvalitetu usluge i odnosa prema pacijentima.

Opširnije...

Ispis

Psihijatrijska bolnica Ugljan dobila je certifikat ISO 9001:2015

pubPsihijatrijska bolnica Ugljan dobila je certifikat sukladnosti sa međunarodnom normom ISO 9001:2015 – sustav upravljanja kvalitetom.

Opširnije...

Ispis

Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin potvrđen certifikat ISO 9001

obv 1Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin u području svojih djelatnosti uveo je 2010. godine sustav upravljanja kvalitetom koji je usklađen i certificiran sukladno  normi  ISO 9001.

Opširnije...

Ispis

Specijalnoj bolnici Medico dodijeljen međunarodni certifikat izvrsnosti

medico c 1Postupak međunarodne akreditacije uspješno je dovršen u specijalnoj bolnici Medico, što je i službeno predstavljeno javnosti na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Trpimir Goluža.

Opširnije...

Ispis

Dodjelom priznanja završeni "Dani kvaliteta u zdravstvu FBiH"

DK 16Dane kvaliteta posjetilo je oko tri stotine zdravstvenih radnika iz svih krajeva Federacije BiH i iz zdravstenih ustanova primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

Opširnije...

Ispis

Simpozij „Poboljšanje kvalitete u zdravstvu – Europski pogledi“ - 2017.

aazs1U Biogradu na moru od 25. - 27. svibnja 2017. je održan simpozij „Poboljšanje kvalitete u zdravstvu – Europski pogledi“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Opširnije...

Ispis

Razvoj BiH norme za kvalitetu ljekarni

ljekarnaAgencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine (AKAZ) razvila je nacrt nove verzije norme za ljekarne (ver. 2016.).

Opširnije...

Ispis

Poziv za sudjelovanje u radu novoga HZN TO

firstaidHrvatski zavod za norme (HZN) objavio je poziv za uključivanje u rad novoga tehničkog odbora u osnivanju.

Opširnije...

Ispis

Identifikacija medicinskih proizvoda

medp1Međunarodna organizacija za normizaciju ISO okupila je tim medicinskih stručnjaka koji zajedno rade na ubrzanom donošenju međunarodnih (IDMP) normi u području medicine i medicinskih proizvoda.

Opširnije...

Ispis

Međunarodni simpozij: Poboljšanje kvalitete u zdravstvu – Europski pogledi

hdpkz0

Hrvatsko društvo za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite (HDZPKZZ) organizira međunarodni simpozij POBOLJŠANJE KVALITETE U ZDRAVSTVU – EUROPSKI POGLEDI koji će se održati u Biogradu na Moru, od 25. do 27. svibnja 2017. godine.

Opširnije...

Ispis

ISO 13485:2016 –novo izdanje norme za medicinske proizvode

13485 1ISO 13485 je međunarodna norma za sustave kvalitete u području medicinskih proizvoda, a namijenjena je organizacijama koje su na bilo koji način uključene u dizajn, razvoj, proizvodnju, postavljanje i održavanje medicinskih proizvoda i uređaja ili povezanim uslugama.

Opširnije...

1
17
Siq N
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
25 TUV
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

SIQ

NAJČITANIJE

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće