Subota 27 Stu 2021
Ispis

Javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Povelje HDK u 2021. godini

hdk logoHrvatsko društvo za kvalitetu poziva svoje članove i ostale zainteresirane na JAVNI NATJEČAJ za podnošenje prijedloga za dodjelu Povelje HDK u 2021. godini.

Rok za podnošenje prijedloga: do 30. studenoga 2021. godine. Uz pismeno obrazloženje i raspoloživu dokumentaciju, prijedloge je potrebno dostaviti e-mailom na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

1. Povelja za unaprjeđenje kvalitete u hrvatskom gospodarstvu
Povelja će biti dodijeljena organizaciji (ovisno o kategoriji – malo, srednje i veliko poduzeće)
i pojedincu sukladno sljedećim kriterijima za ocjenu:
Za organizaciju:
1. Rezultati u poslovanju i usmjerenje na kupca (zadovoljstvo kupca, pozitivan trend rasta, širenje poslovanja, uvođenje novih proizvoda/usluga na tržište)
2. Unaprjeđenje organizacije i zadovoljstva radnika (osnaživanje ljudskih potencijala, uvođenje novih tehnologija, motivacija, etičnost u poslovanju, promocija talenata i nagrađivanje izvrsnosti, promocija rodne ravnopravnosti, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, povratne informacije kupaca)
3. Doprinos društvu (društveno odgovorno poslovanje, održivi razvoj)
4. Uvedeni sustavi upravljanja kvalitetom, okolišem, itd. (integriranost sustava, orijentacija prema unaprjeđenjima, inovativnost i poslovna izvrsnost, nove metode i alati u upravljanju)
Za pojedinca:
1. Osobni doprinos organizacijskim rezultatima i unapređenju kvalitete u organizaciji i zadovoljstvu kupca
2. Kreativnost i inovativnost u postizanju kvalitete (inovativnost poslovnih procesa, korištenje modernih tehnologija, integracija više sustava u postizanju kvalitete)
3. Društveni doprinos (projekti, volontiranje, transfer znanja, stručni radovi, priznanja)
4. Obrazovanje i osposobljavanje (dodijeljene kvalifikacije, programi cjeloživotnog obrazovanja)

2. Povelja za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete
Povelja će biti dodijeljena organizaciji i pojedincu sukladno sljedećim kriterijima za ocjenu:
Za organizaciju:
1. Edukacijske aktivnosti vezane za kvalitetu i sustave upravljanja kvalitetom
2. Izdavačka djelatnost
3. Organiziranje stručnih i/ili znanstvenih skupova
4. Društveni doprinos
5. Međunarodna reputacija
Za pojedinca:
1. Društveni doprinos u edukaciji i promociji kvalitete i sustava upravljanja kvalitetom
2. Objavljeni stručni i/ili znanstveni radovi
3. Nacionalna i međunarodna reputacija
4. Edukacijske aktivnosti i transfer znanja (predavač, izlagač, ispitivač, promotor, organizator i sl.)

3. Povelja za životno djelo
Povelja će biti dodijeljena pojedincu, sukladno sljedećim kriterijima za ocjenu:
1. Društveni doprinos u promociji kvalitete kroz životni i radni vijek
2. Priznanja i članstvo u organizacijama vezanim za kvalitetu
3. Poseban doprinos u radu HDK
4. Poučavanje vezano za razvoj i unaprjeđenje kvalitete

Više informacija možete saznati na www.hdkvaliteta.hr.

Izvor:HDK

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće