Četvrtak 08 Pro 2022
Ispis

BRC

BRC norme za prehrambenu industriju nastale su kako bi se osigurala sukladnost proizvođača, dobavljača i sposobnost trgovaca da jamče kvalitetu i sigurnost prehrambenih proizvoda koje prodaju. Britanski trgovci na malo udružili su se u organizaciju naziva British Retail Consortium (BRC). BRC - British Retail Consortium do sada je razvio pet norma za prehrambenu industriju. British Retail Consortium je organizacija koja predstavlja sve britanske veće trgovce na malo. Razvijaju BRC norme kako bi pomogli trgovcima na malo da u cijelosti zadovolje svoje zakonske obveze glede zaštite potrošača pružajući zajedničku osnovu za provjeru svih tvrtki koje opskrbljuju trgovce na malo proizvodima.

BRC logo

U vrlo kratkom periodu BRC norme postale su cijenjene i u drugim organizacijama unutar prehrambenog sektora, te se smatraju mjerilom za najbolju praksu u prehrambenoj industriji. Norme se koriste i izvan Velike Britanije, tako da polako postaju globalne ne samo za dobavljače u maloprodaji nego i okvir prema kojemu mnoge tvrtke temelje procjenu svojih dobavljača i proizvodnju svojih robnih marki. BRC međunarodne norme za prehrambenu industriju odgovaraju kriterijima GFSI - Global Food Safety Initiative (Globalna inicijativa za sigurnost hrane) koja je osnovana je 2000. godine. BRC norme su prihvaćene od većine trgovaca prehrambenom robom kao jednake drugim normama prehrambene sigurnosti poput IFS, SQF, FSSC 22000.

BRC 3BRC norme upućuju na:
1. HACCP sustav
2. sustav upravljanja kvalitetom
3. uvjete proizvodnje
4. kontrolu proizvoda
5. kontrolu procesa
6. higijenske zahtjeve za djelatnike

Većina Britanskih i Europskih trgovaca počeli su poslovati samo sa tvrtkama koje su dobile certifikat o sukladnosti sa BRC normom "Food Safety". Nastavno na uspjeh i rasprostranjenost norme za hranu naziva "Food Safety", BRC je izdao i prvo izdanje norme za pakovine naziva  BRC "Packaging" 2002. godine. Zatim je BRC - British Retail Consortium 2003. godine izdao normu za potrošačke proizvode naziva "Consumer Products", te 2006. godine BRC normu za skladištenje i distribuciju naziva "Storage & Distribution". BRC - British Retail Consortium 2014. godine izdao je novu normu, petu po redu za agente i brokere naziva "Agents and Brokers". Svaka od tih norma se redovito provjerava i revidira najmanje svake 3 godine nakon opsežnih konzultacija sa svim zainteresiranim stranama.

{youtube}hLf8PoC-Ix4{/youtube}

BRC norme:
1. Sigurnost hrane - Food Safety
2. Gotovi proizvodi - Consumer Products
3. Pakiranje i ambalaža - Packaging
4. Skladištenje i distribucija - Storage & Distribution
5. Agenti i brokeri - Agents and Brokers

Sve BRC norme možete pronaći ovdje.

Norma Food Safety sastoji se od:
1. Senior Management Commitment and Continual Improvement
2. The Food Safety Plan (HACCP)
3. Food Safety and Quality Management System
4. Site Standards
5. Product Control
6. Process Control
7. Personnel

Norma Consumer Products sastoji se od:
1. Senior Management Commitment
2. Risk Management
3. Management System
4. Site Standards
5. Product Control
6. Product Conformity Assessment
7. Process control
8. Personnel

Norma Packaging sastoji se od:
1. Senior management commitment and continual improvement
2. Hazard and risk management system
3. Technical management systems
4. Site standards
5. Product and process control
6. Personnel

Norma Storage & Distribution sastoji se od:
1. Senior management commitment and continual improvement
2. Hazard and risk analysis
3. Quality management system
4. Site and building standards
5. Vehicle operating standards
6. Facility management
7. Good operating practices
8. Personnel

Norma Agents and Brokers sastoji se od:
1. Senior management commitment and continual improvement
2. Hazard and risk assessment
3. Product safety and quality management system
4. Supplier and subcontracted service management
5. Personnel

BRC 1

BRC norme vodeće su norme za sigurnost hrane, a koriste se u cijelom svijetu. Danas preko 17.000 certificiranih dobavljača u 90 zemalja svijeta primjenjuje BRC norme. Danas postoji više od 80 akreditiranih i BRC priznatih certifikacijskih tijela koja provode usluge certificiranja prema BRC normama.

BRC norme koje su u prodaji i cjenik pogledajte na BRC Bookshop.

Certifikacija prema BRC normama uključuje:
1. Uspostavu Sustava upravljanja kvalitetom
2. Usklađivanje sa zakonodavstvom
3. Pronalaženje opasnosti vezanih uz prehrambenu sigurnosti i primjenjivih kontrolnih mjera (HACCP sustav)
4. Uspostava Dobre proizvođačke  prakse i Dobre higijenske prakse
 
Kako se certificirati i uspostaviti sustav prema normi BRC?
1.  - Planiranje
Uprava i svi zaposlenici moraju biti uključeni u planiranje koraka potrebnih za dobivanjem certifikata. Važno je da organizacija poznaje pravila po kojima se izdaje certifikat. Potrebno je provesti edukaciju zaposlenika. Izrada plana aktivnosti na pripremi dokumentacije
2.  - Pripreme
Uprava organizacije mora utvrditi sve moguće poteškoće koje se mogu pojaviti u uspostavi sustava prema BRC normi. Najbolje je uključiti konzultacijske tvrtke koje imaju iskustva u tom području. Izrada dokumentacije sustava upravljanja. Unutarnje provjere ( interni audit )
3.  - Certifikacija
Mnoga certifikacijska tijela nude usluge certificiranja prema BRC normama, ali je najbolje odabrati akreditirano certifikacijsko tijelo jer su dobiveni certifikati od akreditiranih certifikacijskih tijela međunarodno priznati. Certifikacijsko tijelo provodi postupak certificiranja. Ako se pronađu odstupanja od zahtjeva BRC norma organizacija vrši popravne radnje. Nakon završenog procesa certifikacije organizacija dobiva BRC certifikat.

BRC-Global-StandardsUvođenje sustava prema BRC normama donosi prednosti:
1. Povećava povjerenje kupca i zadovoljenje njegovih zahtjeva
2. Smanjenje rizika isporuke zdravstveno neispravnog proizvoda i trovanja hranom
3. Osigurava da je proces koji se koristi za kontrolu hrane potvrđen, proveden, nadziran i upravljan sukladno zakonskim zahtjevima za kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod

Više podataka o BRC normama možete saznati na web stranici www.brc.org.uk.


Izvor:BRC

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

NAJČITANIJE

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

HMD ČASOPIS

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće