Utorak 07 Pro 2021
Ispis

FSSC 22000

FSSC 22000 je certifikacijska shema koja se koristi u prehrambenoj industriji. GFSI - Global Food Safety Initiative (Globalna inicijativa za sigurnost hrane) koju su organizirali najveći svjetski trgovački lanci nije prihvatila normu ISO 22000 i zbog tog razloga je nastala nova certifikacijska shema FSSC 22000. Razlog neprihvaćanja norme ISO 22000 je taj što su nedovoljno definirani zahtjevi preduvjetnih programa.

FSSC1

Osnovana je Fondacija za certifikaciju sigurnosti hrane (Foundation for Food Safety Certification ) 2004. godine koja je razvila certifikacijsku shemu FSSC 22000.
Misija FSSC je postati vodeća svjetska neovisna certifikacijska shema za cijeli lanac hrane koju prihvaća GFSI - Global Food Safety Initiative. FSSC 22000 objedinjuje zahtjeve norme ISO 22000:2005 Sustavi upravljanja sigurnošću hrane - Zahjevi za svaku organizaciju u lancu hrane i norme ISO/TS 22002-1:2009 Preduvjetni programi za sigurnost hrane 1.dio: Proizvodnja hrane. FSSC 22000 je zbog toga potpunija norma koju prihvaćaju svi trgovački lanci.

FSSC6

Zahtjevi preduvjetnih programa za sigurnost hrane su vezani za izgradnju i raspored zgrada, raspored prostorija i radnog prostora, infrastruktura objekata, odlaganje otpada, prikladnost opreme, njezino čišdenje i održavanje, rukovanje nabavljenim materijalima, mjere sprječavanja križne kontaminacije, čišdenje i sanitacija, suzbijanje štetnika, prostori za osobnu higijenu i zaposlenike, dorada, postupci povlačenja proizvoda, skladištenje, informacije o proizvodu i svijest potrošača, zaštita hrane, bioopreznost i bioterorizam.

FSSC3

Da bi se organizacija certificirala prema FSSC 22000 ona mora uspostaviti, dokumentirati i primjeniti sustav upravljanja hranom prema zahtjevima FSSC 22000. Certifikaciju prema FSSC 22000 provode akreditirana certifikacijska tijela koja se akreditiraju prema normi ISO/IEC 17021. Certifikacija se sastoji od predaudita i audita, certifikat vrijedi tri godine, a svake godine se provodi redovni nadzor. Svake tri godine se provodi postupak recertifikacije. Popis akreditiranih certifikacijskih tijela koja provode FSSC 22000 certifikaciju možete pronaći na web stranici www.fssc22000.com. Organizacije koje su certificirane prema FSSC 22000 možete pronaći ovdje.

FSSC2

FSSC dokumente i norme možete pronaći na web stranici www.fssc22000.com.

FSSC4

Pogledajte video o FSSC 22000.

{youtube}PtgLe9D7cL8{/youtube}

Više podataka o FSSC 22000 saznajte na web stranici www.fssc22000.com.

Izvor:FSSC22000

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M
24

PREVODITELJ

Croatian English French German Italian Slovenian Spanish

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

TQV

NAJČITANIJE

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

EG

LINKOVI

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće