Nedjelja 04 Pro 2022
Ispis

SQF

SQF - Safe Quality Food Institute (Institut za kvalitetu i sigurnost hrane) je američka organizacija koja certificira sustave upravljanja sigurnosti hrane. SQF Institut razvio je shemu certificiranja koja je međunarodno priznata shema, cilj SQF-a je osigurati kvalitetnu i sigurnu hranu putem SQF certifikacijske sheme. GFSI - Global Food Safety Initiative prihvatio je SQF norme i uspostavljenu SQF shemu certificiranja.
 
SQF8

Prema SQF normama mogu se certificirati organizacije iz područja prehrambene industrije.
Organizacije se certificiraju zbog toga što žele dokazati da njihovi proizvodi zadovoljavaju sve zahtjeve za sigurnost hrane. Mnogi trgovački lanci zahtijevaju SQF certificirane proizvode, tako da je proizvođačima uvjet SQF certifikacija da bi mogli plasirati svoje prozvode u trgovačke lance.
 
SQF izdaje vlastite dokumente i norme za uspostavljanje sustava kvalitetne i sigurne hrane koji se mogu preuzeti na njihovoj web stranici. SQF Code 7 je najnovije izdanje SQF norme koja zamjenjuje prijašnje norme SQF 1000 i SQF 2000. Normu SQF Code 7 možete preuzeti ovdje.

SQF5Norma The SQF Code, Edition 7 se sastoji od dva dijela, dio A (Implementacija i održavanje SQF koda) i dio B (SQF kod).  Dio A (Implementacija i održavanje SQF koda) sadrži pripremu za SQF certifikaciju, certifikacijski proces, donošenje odluke o certifikaciji, nadzori i recertifikacija, obaveze dobavljača i certifikacijskih tijela. Dio B (SQF kod) sadrži 16 modula.
1. Modul 1 - Područje i definicije
2. Modul 2 - SQF elementi sustava
3. Modul 3 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra poljoprivredna praksa za pojedinačnu proizvodnju hrane (GFSI F1)
4. Modul 4 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra poljoprivredna praksa za proizvodnju krmnih smjesa (GFSI F2)
5. Modul 5 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra poljoprivredna praksa za uzgoj životinjskih proizvoda (GFSI Al)
6. Modul 6 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra poljoprivredna praksa za uzgoj riba (GFSI All)
7. Modul 7 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra poljoprivredna praksa za uzgoj biljnih proizvoda (GFSI Bl)
8. Modul 8 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra poljoprivredna praksa za uzgoj žitarica i mahunarki (GFSI Bll)
9. Modul 9 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra proizvođačka praksa za predobradu životinjskih proizvoda (GFSI C)
10. Modul 10 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra proizvođačka praksa za predobradu biljnih proizvoda (GFSI D)
11. Modul 11 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra proizvođačka praksa za obradu prehrambenih proizvoda (GFSI El, Ell, Elll, ElV and L)
12. Modul 12 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra distribucijska praksa za transport i distribuciju prehrambenih proizvoda (GFSI Jl, and Jll)
13. Modul 13 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra proizvođačka praksa za proizvodnju proizvoda za pakiranje hrane (GFSI Scope M)
14. Modul 14 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra proizvođačka praksa za prehrambene brokere i agente (GFSI Scope N)
15. Modul 15 - Osnove sigurnosti hrane - Dobra proizvođačka praksa za ugostiteljstvo i trgovine (GFSI G, H)
16. Modul 16 - Zahtjevi za SQF za skupne programe kojima se upravlja sa jednog mjesta

SQF6

SQF7

Certifikacijska tijela koja provode certifikaciju prema SQF shemi moraju ishoditi dozvolu od SQF Instituta i moraju se akreditirati.
SQF institut daje dozvole za:
1. SQF auditori - mogu obavljati audite prema SQF normama.
2. SQF konzultanti - mogu obavljati konzultacije iz područja SQF certifikacije.
3. SQF treneri - mogu obavljati izobrazbu iz područja SQF normi.

SQF - Safe Quality Food Institute također organizira i međunarodne konferencije. 

Brošuru o SQF certifikaciji preuzmite ovdje.

Pogledajte video koji predstavlja SQF Code 7.
{youtube}gb5wiuQ4HxE{/youtube}

Više informacija o SQF Institutu i certifikaciji saznajte na web stranici www.sqfi.com.


Izvor:SQFI

1
17
10
Dnv L Nov
16 1
5
8
4
Crolablogo
13
TUV Logo N
11
Adria Logo
HGK Grb
24 M
Icr M

BVC

SEMINARI

SGS

KONFERENCIJE

SUSTAVI UPRAVLJANJA

METROTEKA

NAJČITANIJE

Izdanja norme ISO 9001

n rev9001Norma ISO 9001 određuje zahtjeve sustava upravljanja kvalitetom koji su primjenjivi za sve organizacije bez obzira na njihovu vrstu i veličinu. Ova norma promiče prihvaćanje procesnog pristupa. Norma propisuje kako organizacija mora uspostaviti, dokumentirati, primijeniti i održavati sustav upravljanja kvalitetom

 

Ishikawa dijagram

n ishiIshikawa dijagram (dijagram uzroka i posljedica, C&E dijagram, “riblja kost”) počeo je razvijati prof. Kaoru Ishikawa na Sveučilištu u Tokiju 1943. godine. Ishikawa dijagram predstavlja jednostavnu i vrlo korisnu metodu za sagledavanje što više mogućih uzroka koji dovode do posljedice/problema koji se analizira

 

Politika i ciljevi upravljanja okolišem prema ISO 14001:2004

n 14001Norma ISO 14001:2004 Sustavi upravljanja okolišem – Zahtjevi s uputama za uporabu navodi zahtjeve za sustav upravljanja okolišem koji će organizaciji omogućiti razvoj i primjenu politike i ciljeva koji uzimaju u obzir zakonske zahtjeve i informacije o značajnim aspektima okoliša.

 

Razlike između pritužbi i žalbi

n pizZahtjevi mnogih norma propisuju da organizacije moraju rješavati pristigle pritužbe ili žalbe. Riječ pritužba je isto što i prigovor, a riječ žalba je isto što i priziv. Ovdje ćemo objasniti koje su razlike između pritužbi/prigovora i žalbi/priziva kroz pregled zahtjeva triju norma u kojima se propisuje rješavanje pritužbi i žalbi.

 

Izrada priručnika kvalitete

n pkPriručnik kvalitete opisuje sustav upravljanja kvalitetom u skladu s uspostavljenom politikom kvalitete i ciljevima kvalitete. On može sadržavati cjelokupni sustav upravljanja kvalitetom, uključujući i sve potrebne dokumentirane postupke.

 

Dobra laboratorijska praksa

n dlpDLP - Dobra laboratorijska praksa (GLP - Good Laboratory Practice) je sustav upravljanja laboratorijima koji osigurava pouzdanost rezultata ispitivanja koja provode laboratoriji. Dobra laboratorijska praksa se primjenjuje u laboratorijima radi poboljšavanja rada laboratorija.

 

Zadovoljstvo kupca

n kupKupac je osoba ili organizacija koja prima proizvod, a zadovoljstvo kupca je predodžba kupca o razini do koje su ispunjeni njegovi zahtjevi. Svaka organizacija živi od svojih kupaca koji su manje ili više zadovoljni. Mnoge norme za sustave upravljanja propisuju zahtjeve u kojima se mora pratiti i poboljšavati zadovoljstvo kupaca.

 

Novo izdanje norme ISO 9001:2015

n 9001Radna grupa naziva TC 176/SC 2 Quality systems ISO tehničkog odbora Technical Committee ISO/TC 176 - Quality management and quality assurance koji je odgovoran za donošenje norma iz područja upravljanja i osiguravanja kvalitete izrađuje novo izdanje norme ISO 9001 koja se planira objaviti krajem 2015. godine.

 

Kako provesti unutrašnji audit

n audUnutrašnji audit (interni audit) se provodi zbog toga što se pomoću njega želi ocijeniti vlastiti sustav upravljanja, pronaći nedostatke u tom sustavu i što prije ih ispraviti. Kako najbolje provesti unutrašnji audit muči mnoge organizacije.

 

PDCA krug (Demingov krug)

n pdcaProcesni pristup je jedno od osnovnih načela upravljanja kvalitetom u skladu s normom ISO 9001, a bazira se na postavci da je za učinkovito funkcioniranje organizacije nužno utvrditi njene međusobno povezane radnje (procese) te njima upravljati na jednostavan, učinkovit i efikasan način.

 

Postupak akreditacije laboratorija

n akrOpisujemo faze kroz koje treba proći laboratorij koji se želi akreditirati. Faze postupka akreditacije su opisane na temelju HAA Pravila za akreditaciju koja je objavila Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Opisujemo postupak akreditacije od upita za akreditaciju do dobivanja Potvrde o akreditaciji na osnovu vlastitog iskustva akreditiranog laboratorija.

 

Što je ''calibration''?

n umjEngleska riječ ''calibration'' ponekad zadaje izvjesne glavobolje budući da se ne može jednoznačno prevesti na hrvatski jezik. Iako joj je osnovno značenje 'umjeravanje', ipak ponekad označava i druge aktivnosti koje nisu umjeravanje. U ovom članku ukratko je opisano koje su osnovne situacije u kojima se susrećemo s riječi 'calibration' i što one znače u tehničkom smislu.

 

Zbog čega je važna dobra poslovna komunikacija?

n komPoslovna komunikacija pomaže organizacijama u boljem funkcioniranju i ostvarivanju uspjeha na poslovnom planu. Dobro komuniciranje među osobljem, ali i prema javnosti organizacije dovodi do njenog uspješnijeg rada, a tako i do postizanja željenog profita i zarade što je cilj većine organizacija u svijetu.

 

ZNAKOVI KVALITETE

LITERATURA

MENADŽMENT

EG

HMD ČASOPIS

Portal Svijet kvalitete koristi kolačiće (cookies) zbog pružanja bolje funkcionalnosti portala. Nastavkom pregleda portala slažete se s korištenjem kolačića. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više podataka o kolačićima i vašoj privatnosti možete saznati na Privatnost korisnika.

Prihvaćam kolačiće